Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(34)
Forma i typ
Książki
(34)
Poradniki i przewodniki
(17)
Publikacje popularnonaukowe
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(31)
wypożyczone
(4)
Placówka
Wypożyczalnia
(26)
Filia dla Dzieci
(4)
Filia nr 3
(1)
Filia nr 4
(4)
Autor
Dymek Marta
(2)
Gumowska Irena
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Ćwierczakiewiczowa Lucyna
(2)
Adamska Elżbieta
(1)
Adamska-Patruno Edyta
(1)
Art Piotr
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bester Jagoda
(1)
Borkowska Urszula
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bowling Stella
(1)
Bąk-Sosnowska Monika
(1)
Chmielewska Joanna
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa
(1)
Dębski Henryk
(1)
Eising Pete A
(1)
Fabicka Jagoda
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Ferdek Anna
(1)
Frączyk Małgorzata
(1)
Gwis Asia
(1)
Jastrzębska-Mierzyńska Marta
(1)
Jurczuk Małgorzata
(1)
Kalkowski Jan
(1)
Kiełczewska Barbara
(1)
Maciorkowska Elżbieta
(1)
Mazur Patrycja
(1)
Mierzyńska-Iwanowska Eleonora
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Modelski Łukasz
(1)
Mutter Sonja
(1)
Nowicka Agnieszka
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Pająk Grażyna
(1)
Pawlikowska Beata
(1)
Pokora Mirosław
(1)
Rada Katarzyna
(1)
Roszko-Kirpsza Izabela
(1)
Różycka Zofia
(1)
Sapała Marta
(1)
Segnit Niki
(1)
Sherzai Ayesha
(1)
Sherzai Dean
(1)
Skalska Dagmara
(1)
Smarkusz-Zarzecka Joanna
(1)
Smile Olga
(1)
Smile Weronika
(1)
Sot Jolanta
(1)
Stefańska Ewa
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Sztokfisz Marta
(1)
Teubner Christian
(1)
Tomczewska Joanna
(1)
Urban Viola
(1)
Waliś Robert
(1)
Wasiluk Diana
(1)
Witczak-Sawczuk Katarzyna
(1)
Wolter Annette
(1)
Zacker Christina
(1)
Zakrzewska Magdalena
(1)
Ładocha Daria
(1)
Świątkowska Dorota
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(20)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(27)
1901-2000
(3)
1945-1989
(3)
Kraj wydania
Polska
(32)
Język
polski
(31)
nieznany (1 0)
(1)
Odbiorca
Dorośli
(3)
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
6-8 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(17)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Przepisy kulinarne
(7)
Zdrowe żywienie
(7)
Kucharstwo
(6)
Potrawy dietetyczne
(4)
Potrawy jarskie
(4)
Dietetyka
(3)
Odżywianie
(3)
Weganizm
(3)
Żywność
(3)
Gotowanie
(2)
Profilaktyka zdrowotna
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Babeczki i muffiny
(1)
Choroba Alzheimera
(1)
Choroby cywilizacyjne
(1)
Chorzy z chorobą Alzheimera
(1)
Ciasta
(1)
Desery
(1)
Diabetycy
(1)
Dieta DGD
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta koktajlowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dieta spalająca tłuszcz
(1)
Dzielenie się
(1)
Edukacja prozdrowotna
(1)
Ekologia DBN
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Freeganizm
(1)
Grzyby DBN
(1)
Jakość żywności
(1)
Koktajle
(1)
Konsumenci
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kulinaria
(1)
Kultura stołu
(1)
Ludzie kultury
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Obiady
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Osobliwości DBN
(1)
Oszczędność
(1)
Pisarze
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Postawy
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Rozrzutność
(1)
Serniki
(1)
Sosy
(1)
Surówki i sałatk
(1)
Wegetarianizm
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Zakupy
(1)
Zapiekanki
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zupy
(1)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1826-1901)
(1)
Środowisko człowieka
(1)
Życie kulturalne
(1)
Żywienie chorych
(1)
Temat: czas
1801-1900
(3)
1901-1914
(1)
1901-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(16)
Poradnik
(9)
Przepisy kulinarne
(8)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Biografia
(1)
Opracowanie
(1)
Opracowanie DBN
(1)
Podręcznik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy kulinarne DBN
(1)
Publikacja bogato ilustrowana DBN
(1)
Reportaż
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(966)
Socjologia i społeczeństwo
(225)
Kultura i sztuka
(208)
Psychologia
(153)
Literaturoznawstwo
(148)
Kulinaria
(34)
Edukacja i pedagogika
(135)
Medycyna i zdrowie
(129)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(128)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(88)
Biologia
(86)
Podróże i turystyka
(85)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(83)
Religia i duchowość
(82)
Rozwój osobisty
(72)
Etnologia i antropologia kulturowa
(57)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(56)
Językoznawstwo
(55)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(50)
Styl życia, moda i uroda
(44)
Hobby i czas wolny
(41)
Kultura fizyczna i sport
(39)
Filozofia i etyka
(28)
Geografia i nauki o Ziemi
(28)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(22)
Architektura i budownictwo
(21)
Zarządzanie i marketing
(20)
Fizyka i astronomia
(16)
Media i komunikacja społeczna
(15)
Nauka i badania
(15)
Ochrona środowiska
(15)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(15)
Dom i ogród
(12)
Inżynieria i technika
(12)
Praca, kariera, pieniądze
(12)
Archeologia
(11)
Matematyka
(11)
Transport i logistyka
(10)
Informatyka i technologie informacyjne
(9)
Chemia
(8)
Rolnictwo i leśnictwo
(6)
Etnografia i antropologia
(1)
Etyka lekarska
(1)
Fizyka i astonomia
(1)
Polityka wewnętrzna Polski (1918-1939 r.)
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Rodzina i relacje międzyludzkie
(1)
Zoologia
(1)
34 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Kuchnia polska i światowa / Elżbieta Adamska. - Ożarów Mazowiecki : Olesiejuk, 2010. - 479 stron : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów. Wiele wariantów tradycyjnych dań. Nowe pomysły przywiezione z podróży po Chinach, Włoszech, Francji, Grecji, Chorwacji... Regionalne polskie przepisy na pyszne potrawy. Porady praktyczne usprawniające pracę. A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością. [tania książka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Jedzenie to jedna z ogromnych przyjemności, jakie oferuje nam życie. Cukrzyca nie oznacza, że musimy z nich rezygnować. Nie musisz wyrzec się wszystkich ulubionych dań, możesz z powodzeniem próbować nowych przepisów. Najważniejsze jest, by dieta była zbilansowana i zawierała zróżnicowane pokarmy. Korzystając z tej książki przekonasz się, że dieta osób cierpiących na cukrzycę jest taka sama, jak polecana wszystkim innym ludziom - zawiera mało tłuszczu i soli, za to jest w niej dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta może być smaczna i niekłopotliwa. Książka zawiera wiele przepisów, które ułatwią ci stosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania. Książka zawiera: * Ponad 200 przepisów przygotowanych specjalnie z myślą o zdrowej, zbilansowanej diecie, odpowiedniej dla całej rodziny. Oprócz przepisów na smaczne dania z mięsa i makaronów, są też przepisy na przygotowanie znakomitych przystawek i dań wegetariańskich, wspaniałych ciast i deserów, a także przepisy na dania specjalne dla dzieci i święta. * Opisowi wykonania każdego dania towarzyszy analiza wartości odżywczych: kaloryczność, zawartość tłuszczu, białek i węglowodanów w jednej porcji. * Przepisy na szybkie i łatwe do przyrządzenia posiłki dla wszystkich cierpiących na cukrzycę oraz chcących schudnąć dzięki zdrowemu i zbilansowanemu odżywianiu. Możesz teraz cieszyć się wieloma smacznymi potrawami bez względu na to, czy przygotowujesz drobną przekąskę dla siebie, czy kolację dla zgłodniałego nastolatka. [http://lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Literatura w Spódnicy)
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Indeks
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 64 (1 egz.)
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sałatki i surówki / Henryk Dębski. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, 2014. - 304, [4] strony : ilustracje ; 22 cm.
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 28 cm.
Indeks
Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa Jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2017. - 271, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Indeks
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Wiele osób wciąż podchodzi do sprawdzania składu na opakowaniach z oporem. Działa tu podobny mechanizm jak w każdej nowej sytuacji – obawiamy się tego, czego nie rozumiemy. Obawę warto jednak zamienić w ciekawość i dobre nawyki, to naprawdę możliwe! Pokażemy Ci, że czytanie etykiet nie jest trudne, jeśli pamięta się o kilku podstawowych zasadach. Z całą pewnością możemy powiedzieć, że dziś dobrej jakości produkty są dostępne dla wszystkich, a przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi zabierać dużo czasu i energii. Wymaga to tylko zbudowania pewnej wiedzy i rozwinięcia kreatywności. Pokazujemy, jak mądrze podejść do kwestii zakupów i gotowania, by jednocześnie móc cieszyć się pysznymi daniami. Ścisłe podążanie za przepisami nigdy nas nie przekonywało, odbierało bowiem przyjemność tworzenia, ograniczało i pochłaniało zbyt dużo czasu. Stawiamy na inspirowanie się przepisami i swobodne gotowanie z tego, co akurat jest w lodówce, czy z produktów sezonowych. Jak się za to wszystko zabrać z głową? Znamy odpowiedź!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Są wszędzie. Na lądzie, w wodzie, pod ziemią, na drzewach, w twoim przewodzie pokarmowym, w lodowce i na skórze. Mogą być trujące i lecznicze, osiągać zawrotne ceny, świecić i wabić elfy - przynajmniej według niektórych legend. Robi się z nich lampy, krzesła, portfele, buduje domy. I kto wie, do czego jeszcze będzie można je wykorzystać, skoro do tej pory udało się opisać tylko 7 gatunków grzybów? To najbardziej niedoceniane, różnorodne i tajemnicze organizmy na Ziemi.Zajrzyj z nami do królestwa grzybów!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, co jesz ? / Irena Gumowska ; ilustracje Mirosław Pokora. - Warszawa : Świat Książki, 1996. - 395, [1] stron : ilustracje ; 23 cm.
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 64 (1 egz.)
Filia dla Dzieci
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 3
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Kuchnia bez chemii : jedz w zgodzie z naturą / Patrycja Mazur, Joanna Tomczewska. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, 2016. - 159, [1] stron : ilustracje ; 25 cm.
Przynależność kulturowa
Temat
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Spis cytowanych przekładów na stronach 559-565. Indeksy
Biblia smakoszy i erudytów, czyli rozmowy o literaturze i kuchni. Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom. Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami. Po siedmiu latach prowadzenia kultowej „Drogi przez mąkę”, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu „literatura dla kucharek". Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82(091) (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce "Jeść zdrowiej" postaraliśmy się zebrać wszystkie najważniejsze, najbardziej aktualne informacje na temat zdrowych produktów, ich właściwości odżywczych i zastosowania, popularnych diet i nowych zaleceń żywieniowych. Stworzyliśmy kompendium wiedzy uzupełnione aż o 75 przepisów na dania zgodne z pięcioma trendami żywieniowymi. Znajdziecie tu pomysły na przekąski, obiady, desery, a także na świąteczne potrawy wegetariańskie, wegańskie, fit, bez laktozy i bez glutenu. Przy tworzeniu przepisów do tej książki ich autorzy, Daria Ładocha i Karol Okrasa (gościnnie), współpracowali z dietetykiem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej