Żywność
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(55)
Forma i typ
Książki
(53)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje naukowe
(2)
Mapy
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(32)
nieokreślona
(9)
tylko na miejscu
(8)
wypożyczone
(8)
Placówka
Wypożyczalnia
(38)
Filia dla Dzieci
(5)
Filia nr 4
(1)
Czytelnia
(13)
Autor
Sikorski Zdzisław E
(6)
Drewniak Emil
(3)
Drewniak Teresa
(3)
Flis Krystyna
(3)
Konarzewska Małgorzata
(3)
Kączkowski Jerzy
(3)
Łuszczki Barbara
(3)
Bijok Barbara
(2)
Bijok Franciszek
(2)
Carper Jean
(2)
Czapski Janusz
(2)
Gawęcki Jan
(2)
Gertig Henryk
(2)
Konaszewska Wanda
(2)
Kopta Antonina
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Procner Aleksandra
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Szafrańska-Brandt Marta
(2)
Adamczak Marek
(1)
Arct-Golczewska Maria
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bednarski Włodzimierz
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Burszta Józef
(1)
Caparrós Martín
(1)
Caparrós Martín (1957- )
(1)
Czarnowska-Misztal Elżbieta
(1)
Domagała Dorota
(1)
Dąbek Aleksander
(1)
Galiński Grzegorz
(1)
Gerer Reinhard
(1)
Grajek Włodzimierz
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Gumowska Irena
(1)
Higman B.W
(1)
Jartrzębski Witold
(1)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Kunicka Anna
(1)
Kur Małgorzata
(1)
Kwapińska Małgorzata
(1)
Lewicki Piotr P
(1)
Loba Michał
(1)
Masłowski Bogusław
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Molski Marcin
(1)
Mędrzecki Konrad
(1)
Padoł Emilia (1985- )
(1)
Pijanowski Eugeniusz
(1)
Pokora Mirosław
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Pszczołowski Konrad
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
Reps Arnold
(1)
Sapała Marta
(1)
Sikora Tadeusz
(1)
Skrabka-Błotnicka Teresa
(1)
Sobierajski Zenon
(1)
Szpura Areta
(1)
Turlejska Halina
(1)
Weryho Maria
(1)
Woldańska-Płocińska Aleksandra (1985- )
(1)
Zalewski Stanisław
(1)
Świderski Franciszek
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(21)
1990 - 1999
(17)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(1)
1910 - 1919
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
1901-2000
(3)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(54)
Język
polski
(55)
Odbiorca
6-8 lat
(3)
9-13 lat
(3)
Dzieci
(3)
Szkoły wyższe
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura argentyńska
(1)
Temat
Powieść obyczajowa
(4218)
Powieść polska
(3242)
Powieść amerykańska
(2857)
Powieść angielska
(1771)
Literatura dziecięca polska
(1597)
Żywność
(-)
Literatura młodzieżowa polska
(1380)
Kobieta
(1276)
Poezja polska
(1121)
Romans
(1083)
Literatura polska
(995)
Opowiadanie polskie
(975)
Polska
(963)
Powieść sensacyjna
(889)
Powieść przygodowa
(716)
Powieść historyczna
(695)
Rodzina
(569)
Miłość
(515)
Powieść francuska
(487)
Pamiętniki polskie
(470)
Przyjaźń
(419)
Kryminał
(415)
Tajemnica
(415)
Powieść niemiecka
(413)
Relacje międzyludzkie
(405)
Dramat polski
(375)
Wydawnictwa popularne
(363)
Literatura
(352)
Żydzi
(340)
Powieść młodzieżowa polska
(332)
Powieść norweska
(326)
II wojna światowa (1939-1945)
(315)
Powieść fantastyczna
(309)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(301)
Literatura młodzieżowa angielska
(290)
Opowiadanie dziecięce polskie
(268)
Wojna 1939-1945 r.
(268)
Śledztwo i dochodzenie
(268)
Publicystyka polska
(262)
Wojsko
(258)
Zabójstwo
(243)
Życie codzienne
(241)
Historia
(239)
Powieść rosyjska
(237)
Poezja dziecięca polska
(228)
Zwierzęta
(221)
Wielkopolska
(219)
Język polski
(215)
Nastolatki
(212)
Sekrety rodzinne
(211)
Pisarze polscy
(209)
Policjanci
(207)
Małżeństwo
(202)
Rodzeństwo
(201)
Powieść psychologiczna
(197)
Filozofia
(192)
Komiksy
(190)
Literatura dziecięca angielska
(178)
Dziecko
(174)
Powieść fantastyczno-naukowa
(173)
Trudne sytuacje życiowe
(173)
Powieść kanadyjska
(165)
Powieść wojenna
(165)
Magia
(163)
Wybory życiowe
(160)
Matki i córki
(158)
Podręczniki akademickie
(158)
Thriller
(158)
Dziewczęta
(156)
Kultura
(156)
Przedsiębiorstwo
(155)
Sztuka
(155)
Biografie
(150)
Relacja romantyczna
(150)
Osoby zaginione
(149)
Książka mówiona
(148)
Literatura młodzieżowa niemiecka
(148)
Powieść dziecięca polska
(147)
Uczucia
(146)
Polacy za granicą
(145)
Wydawnictwa dla dzieci
(144)
Zarządzanie
(144)
Dzieci
(140)
Mężczyzna
(128)
Władcy
(128)
Dziennikarze
(127)
Stosunki interpersonalne
(125)
Literatura dziecięca amerykańska
(121)
Horror
(118)
Bibliotekarstwo
(115)
Polityka
(115)
Arystokracja
(113)
Politycy
(113)
Literatura dziecięca niemiecka
(109)
Samorealizacja
(106)
Warszawa
(105)
Dziadkowie i wnuki
(104)
Encyklopedia
(103)
Malarstwo polskie
(103)
Satyra polska
(103)
Poszukiwania zaginionych
(102)
Temat: czas
2001-
(2)
Temat: miejsce
Afryka
(1)
Azja
(1)
Polska
(1)
Wielkopolska
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Podręczniki dla szkół zawodowych
(6)
Podręczniki akademickie
(5)
Podręczniki
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Opracowanie
(2)
Podręcznik
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Reportaż
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Atlas językowy
(1)
Dokument elektroniczny
(1)
Mapa etnograficzna
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Reportaż argentyński
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Kulinaria
(3)
Medycyna i zdrowie
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Chemia
(2)
Historia
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
55 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - Wyd. 13 zm. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowo - Techniczne, 2002. - 431, [1] s. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. 419-420 i przy rozdz. - Indeks
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - Wyd. 8 zm. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1987. - 385, [3] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
(Podręczniki akademickie. Przemysł spożywczy)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - Wyd. 12 rozsz. - Warszawa : Wydaw. Naukowo-Techniczne, 1999. - 356, [1] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. s. 342 i przy rozdz. - Indeks
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia kuchni rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, żeby zdobyc pożywienie i przetrwać! Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli? Przyprawy były kiedyś tak cenne, że płacono nimi podatki! Słodycze wyglądały inaczej. Gdy nie znano tabletek, lekami były specjalne potrawy i roślinne mikstury. Z tą bogatą ilustrowaną książką zajrzycie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowaniem jedzenia i stylem odżywiania się. Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach i statkach kosmicznych. Poznacie też tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i... najbardziej obrzydliwe. Życzymy Wam inspirującej kulinarnej podróży przez epoki, regiony i smaki! Źródło: www.empik.com
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowoczesna kosmetologia. Tom 1, Detoksykacja, dieta, ruch / Marcin Molski. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2015. - XIV, [1], 399, [1] s., [8] s. tabl. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Bibliogr. s. 48, 378-379. Indeks
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 646.7 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. s.563-565 - Indeks
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 65/69 (1 egz.)
Czytelnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 66/69 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na marne / Marta Sapała. - Wołowiec : Czarne, 2019. - 284 [4] strony ; 22 cm
(Reportaż)
Bibliografia, netografia na stronach 270-285
Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy ugotować. Ale czy na pewno marnotrawstwo żywieniowe rośnie w tak szybkim tempie, jak straszą nas media? Marta Sapała postanowiła zbadać ten temat. Rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek swoich rozmówców, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy się jej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Nie boi się również podawać w wątpliwość powtarzanych w mediach obiegowych opinii dotyczących marnotrawstwa. „Na marne” to zbiór reportaży o naszych codziennych nawykach i doskonała lekcja odpowiedzialnej konsumpcji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej